Een nostalgische toer over de Peloponnesos
Deel 13

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26        


Van Methoni wegrijdend richting Finikous zie je achteromkijkend pas goed hoe enorm groot die fortificatie van Methoni is.


Finikous is tegenwoordig een buitengewoon geliefde plek voor windsurfers. Vooral Duitse surfers met enorm grote campers nemen werkelijk hun hele huishouden mee, soms zelfs met een tweede auto ergens achterin de camper! Op het prachtige strand is er daardoor soms geen enkel plekje meer om gewoon te kamperen.

Finikous is trouwens wel een schitterend oord om te windsurfen, ook voor beginners. De zee is langs de kust een flink eind ondiep en vanwege de vrijwel altijd aflandige wind bovendien vrij rustig, omdat er geen branding is.

Buiten de baai staat er soms wel veel meer wind. Wij hebben een keer meegemaakt dat er een redelijk ervaren windsurfer richting horizon verdween, hetgeen beslist niet zijn bedoeling was. Pas de volgende dag werd hij met een bootje samen met zijn spullen teruggebracht naar Finikous en kon hij zijn verhaal doen!

Van Finikous rijdend naar het oostelijker gelegen stadje Koroni heb ik iedere keer als ik daar was weer kunnen genieten van het onbedorven landschap met telkens weer uitzicht over de zee. Een zo goed als ongerept deel van de Peloponnesos, waar Griekenland nog is zoals het vroeger was.








Dat Koroni zelf voor het toerisme niet interessant is, kan ik mij nauwelijks voorstellen. Het is een rustig, prachtig op een kaap gelegen stadje.

Ook hier is een machtig Turks fort te vinden, waar je best wel even de moeite kunt nemen om over de resten rond te lopen, hoewel het veel minder imposant is dan het fort van Methoni.




Zeker het Byzantijnse kerkje is een bezoekje waard. Helaas zijn de deuren daarvan bijna altijd gesloten en is de bezoeker afhankelijk van de aanwezigheid van de sleuteldrager en die is bijna nooit ter plekke.


Door dichte deuren heb ik altijd het idee gehad dat er achter die deuren iets, wat dan ook, bewaard moest worden. Voor mij was een dichte deur een teken om te kijken wat er achter zat. Als de deur niet op slot zat ging ik altijd naar binnen om te zien of er inderdaad iets achter die gesloten deuren was wat de moeite waard was. Vaak was ik verrast door wat ik zag en even vaak kwam ik in een lege stoffige ruimte terecht. Bij het reizen in Griekenland heb ik zo gelukkig toch dikwijls fraaie oude fresco's, schilderingen en ikonen 'ontdekt' en gefotografeerd!

Het is me een keer overkomen dat ik zeldzame schilderingen op linnen aan het plafond van een kapelletje had gefotografeerd en de volgende dag van mijn bed gelicht werd door de politie. Het kerkje dat ik had betreden was die nacht volledig afgebrand en ingestort. Het kostte mij een halve dag om de politie ervan te overtuigen dat ik alleen maar gefotografeerd had en geen kaarsen had aangestoken. Later hoorde ik dat het in die tijd wel vaker voorkwam dat ikonendieven om de sporen van de diefstal uit te wissen de boel in vlammen lieten opgaan.

De weg van Koroni naar het noorden loopt kilometers langs de zee. Van de zee wordt bij de kleine zandige strandjes door de plaatselijke bevolking graag gebruik gemaakt om te baden en de was te doen! In de kleine dorpjes aan het water zijn bij de vissershaventjes overal kleine taverna's en kafenions te vinden.




Het massatoerisme bestaat langs deze oostkust gelukkig (nog) niet. En ik denk ook niet dat hier in de toekomst op grote schaal hotels en resorts gebouwd zullen worden. Het is te ver weg van grote wegen en vliegvelden.

De enige plaats die enigszins is uitgegroeid tot een heuse badplaats is Petalidi. Het zal er in de zomer vast wel aantrekkelijk zijn, vooral voor de Grieken, want vrijwel alles herinnert er aan het oude vertrouwde Griekenland, met z'n kleine restaurantjes met krakkemikkige rieten stoeltjes en gammele houten tafeltjes en obers die nergens te vinden zijn en een strand zonder parasolletjes.

Het kan er wel erg, erg warm zijn. De laatste keer dat we er waren was in september en toen was het ver boven de veertig graden, Het leek wel of de oorlog was uitgebroken: er was bij het plein aan het strand helemaal geen sterveling te bekennen.



De kafenions in de zon hebben zéker helemaal niets te doen. Die in de schaduw zitten ook (bijna) leeg!



De weg van Petalidi naar Kalamata loopt dwars door een landbouwgebied met olijfbomen en sinaasappelboompjes.


Overal zijn daar langs de weg stalletjes van de boeren die hun oogst aan de man proberen te brengen. Sinaasappels voor echt een schijntje en olijfolie in vijfliterblikken. Die olijfolie is 'wereldberoemd' in Griekenland. Zeker niet omdat die zo goedkoop is, want dat is ie absoluut niet, maar wel vanwege de uitstekende kwaliteit.

Kalamata is een (on)behoorlijk uit zijn krachten gegroeide havenstad. Het is van een gewoon Grieks stadje in enkele decennia uitgegroeid tot een enorm belangrijke uitvalsbasis voor toeristische bezienswaardigheden. Vanzelfsprekend heeft de aanleg van een vliegveld, geschikt voor internationale vluchten, de bereikbaarheid van de hele regio enorm verbeterd. Nu is Kalamata voor de toeristen een aantrekkelijke stad geworden.

De opgravingen van Messini liggen niet ver van Kalamata, noordelijk van de stad. In een museum in de stad zelf bevinden zich de talloze artefacten die gevonden zijn in Messini.

De fantastische grotten van Pyrgos Dirou bevinden zich aan de kust naar het zuiden en het ruige gebergte van de Taygetos ligt, met veel fantastische trekroutes, op een paar kilometer naast de deur.

Voor de liefhebbers van de Byzantijnse cultuur is nu ook Mystras door een nieuwe weg gemakkelijk te bereiken. Vroeger moest men over een ongelooflijk kronkelig asfaltpaadje met, dat wel, schitterende vergezichten dwars over de toppen van het Taygetos gebergte. Een onderneming die een hele dag vergde.

Kalamata is ook de toegangspoort voor het nog vrij onbekende deel van de Peloponnesos, de Mani(a) dat vanwege de overweldigende schoonheid steeds meer in trek komt bij de toeristen.


<--Peloponnesos: Deel 12 Peloponnesos: Deel 14-->


© Ben de Graaf Bierbrauwer

Reacties naar benilse@quicknet.nl
https://bgbpix.nl